Wat moet ik doen met mijn geld/beleggingen Mariska?

02 nov 2022

Dit is een vraag die ik de laatste tijd veel krijg. De beurs daalt, Bitcoin daalt, de huizenmarkt stagneert, inflatie rijst de pan uit, energieprijzen zijn bizar hoog etc. 

En heel eerlijk, niemand weet waar het precies heen gaat op de korte termijn, en ik zal je uit de droom helpen, ik dus ook niet.

Nu is het dus zaak om te handelen op basis van wat we wel weten en nu zal ook blijken of je verantwoord belegt/geïnvesteerd hebt. 

In tijden dat alle markten stijgen is het niet moeilijk om wist te behalen en durven veel mensen in te stappen. Nu het tij gekeerd is het ten eerste belangrijk om niet in paniek te raken. 

Raak je wel in paniek? Dan kan dat betekenen dat je te veel risico hebt genomen en kun je dit moment zien als een belangrijke les. We maken nou eenmaal allemaal fouten…

Ten tweede, bedenk waarom je ergens in bent gestapt. Ik adviseer mijn klanten altijd op te schrijven op het moment van aankoop van een asset wat ze hebben gekocht, waarom en met welk doel. Dit kan je enorm helpen om in onzekere tijden niet in paniek te raken. Als je tijdens een beurscrash op dagbasis naar de koers gaat kijken, kun je enorm in paniek raken, terwijl wanneer je uit zou zoomen je misschien wel tot de conclusie komt dat die daling ‘peanuts’ is ten op zichtte van het hele koersverloop. 

Ten derde, was je eigenlijk van plan om in een bepaalde asset te gaan beleggen maar durf je niet meer omdat de markt dalend is en iedereen in paniek raakt, dan kun je je af gaan vragen of dit niet juist het moment is om te stappen. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat dit voor jou een heel mooi instapmoment is. Beleggen gaat nou eenmaal gepaard met risico’s, veel grote beleggers zijn uiteindelijk succesvol geworden doordat zij op een moment dat vele anderen dat niet durfden, het lef hebben getoond om juist wel in te stappen. Uiteraard moet je dit alleen doen na goed onderzoek en met een visie.

Voorkom in ieder geval dat je vanuit paniek gaat handelen en besef dat je pas echt verlies pakt op het moment dat je verkoopt met verlies. 

Moneyglow - handtekening
realisatie CCMP digital agency